Inspirert av rovdyrenes kamuflasje

“Var grønn den optimale kamuflasje – ville alle dyr vært grønne”

Vi anbefaler alle jegere å tenke nytt. Glem grønt som kamuflasjefarge. Ravnøs unike kamuflasjemønstre og farger er utviklet etter arbeid med forskere og biologer. (Mer her) Vi ønsker å lære om dyrenes syn og har fått innsikt i hva man har oppdaget i nyere tid. Vi har lært om ultrafiolett lys og hvordan dyrene bruker dette til sin fordel. Vi lærte om instinktet “fight or flight” og om Pareidoliafenomenet og hvorfor det var en viktig del av dyrenes overlevelse – og utvikling av kamuflasje. Det var en professor i biologi som til slutt traff spikeren på hodet da han sa: “Hvis grønn var den optimale kamuflasjen for pattedyr og rovdyr, ville alle dyr være grønne”. Og grønne er de tydelig ikke.

Vi anbefaler alle jegere å tenke nytt. Glem grønt som kamuflasjefarge.

Kamuflasjefarger fra rovdyrene

Vi har i samarbeid med prisvinnende Mint Design i Oslo, utviklet kamuflasjemønstrene Ravnø Shadow og Ravnø Lupus – etter inspirasjon fra de nordiske rovdyrene gaupe og ulv. Naturen har selv designet disse to rovjegerne og deres fargekombinasjoner er optimalisert gjennom tusener av år.

Kamuflasje basert på dyrenes syn – ikke hva vi mennesker ser.

I de siste 70 – 80 årene har kamuflasjemønstre og farger i jaktklær bygget på en militær tradisjon. Soldater som kamuflerer seg for soldater. Med Ravnø får du jaktklær laget med grunnlag i hva man faktisk vet om dyrenes syn – ikke hva man vet om menneskets syn. Forskningen viser at dyrene, hjortedyr spesielt, ser et atskillig større spekter av grønt enn hva vi gjør. I tillegg har de evnen til å se UV-lys.

Dyrene ser UV-behandlede klær

Hjortedyr ser UV-lys. Dette er påvist for eksempel hos villrein, som er avhengig av ultrafiolett lys for å finne mat i mørketiden. Reinlaven de spiser utstråler UV-lys, som har kortere bølgelengde enn vanlig lys. Dette er ikke synlig for det menneskelige øye, men for dyrene betyr det forskjellen på liv eller død. Slik kan de se maten uten sollys, i stummende mørke. Dette er grunnen til at du ikke bør benytte UV-behandlede klær under jakt. Ravnø har ingen UV-behandling av klær, da vi ikke ønsker å være lyspærer i mørket.

Fraktale mønstre – ikke organiske

Det som utgjør god kamuflasje for de fleste pattedyr er replikaer av skygger. Skygger oppstår i alle årstider. Med denne kunnskapen kunne vi utvikle mikro/makrokamuflasje i fraktalmatematiske mønstre. De rette linjene motvirker Pareidoliainstinktet i pattedyr, hvor hjernen gjerne tolker og gjenkjenner organiske former. Rette linjer forekommer ikke i naturen og er derfor vanskeligere å oppleve for både rovdyr og byttedyr. Fraktale mønstre har også den ekstra fordelen at fargene ikke smelter sammen eller inn i en mørkere silhuett på større avstander, men i stedet opprettholder et fragmentert utseende, uansett om det skaleres opp eller ned.

For jegere som ikke vil se ut som soldater

Vi har laget kamuflasjeklær for deg som ikke ønsker å se ut som en soldat. Tradisjonell kamuflasje stammer fra militære tradisjoner og med Ravnøs nye patenterte design, ønsker vi å modernisere kamuflasjeplagg for jegere. Vi ønsker å utvikle moderne design, som også kan brukes i alpinbakken eller på fjellturer utenom jaktsesongene.

De beste tekniske tekstilene i verden

Ravnø er laget i Europa. Vi har valgt de beste tekniske tekstilene i verden, produsert av Schöeller Elite Textiles i Sveits. Schöeller er en av grunnleggerne av Bluesign™-systemet, anerkjent som den ledende standarden for bærekraftig produksjon av tekstiler. Vi bruker ikke PFC eller UV-forsterkere. Vi valgte YKK glidelåser fra Tyskland, borrelåser, knapper og tråder fra Sverige og vi produserer på Gore Gold Standard fabrikken Tekosöm Sverige AB i Polen. Derfor kan vi med sikkerhet gi 10 års produksjonsgaranti på våre plagg.

Les mer om Ravnø Dynatec og plaggenes tekniske detaljer.

Design inspirert av ulv og gaupe.


Hvorfor velge Ravnø?

ravno-forside2_2048pix_2048x-circle-komprimert

EKSTREMT SLITESTERKT

UNIK KAMUFLASJE

Moderne mønster, slitesterkt, vindtett, vannavisende og pustende materiale.

DSCF4414

10 ÅRS GARANTI

10 ÅRS GARANTI

Du skal være trygg på at du har et Ravnøprodukt i mange år fremover.

img_3002_2048x-circle-komprimert

MADE IN EUROPE

MADE BY FRIENDS

Alle våre produkter er laget i Europa eller europeiske fabrikker i asia.